SERMAYE ARTIRIMININ IPTALINE ILISKIN DAVALAR
Galatasaray Spor Kulübünün hakim ortak olduğu Galatasaray Sportif A.Ş.’de kaynayan kazan hala durulmadı. Özellikle Mayıs 2012 de yapılan büyük Sermaye Artırımı ve hemen arkasından alınan ikinci bedelli sermaye artırım kararı, küçük yatırımcıları mahkemelere, vergi dairelerine ve Sermaye Piyasası Organlarına ( SPK – IMKB – Ticaret Bakanlığı vb ) koşturuyor; her geçen gün Galatasaray Sportif A.Ş. ve Galatasaray Spor Kulübü aleyhine farklı davalar açılıyor.
Peki ne istiyor bu küçük yatırımcı? Hikayenin aslı ne? Gerçekten uzun vadeli bir senaryo mu oynanıyor? Birkaç yıl önce iflasın eşiğine gelen, bizzat mahkeme bilirkişi raporları ile Beşiktaş ile aynı seviyede ve benzer durumda olduğunu kendileri itiraf eden Galatasaray, bu operasyonlar ile düze mi çıkarılmaya çalışılıyor? İki yıl içinde ne kadar götürüldü? Yatırımcı ne kaybetti?
Madem MEDYAMIZ bu evlere şenlik oyunu yazmaktan ‘çeşitli gerekçelerle’ çekiniyor, gerçekleri elinde fenerle gündüz gözüyle aramaya çalışan DİYOJEN gibi, kimseye diyet borcumuz olmadığından, emir komuta altında yazmadığımızdan, korkutulamadığımızdan ve satın alınamadığımızdan, biz anlatalım - aydınlatalım olayları…
Son olarak dün Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na ( KAP ) bildirilen dava ile birlikte 7 ayrı dava açılmış oldu GALATASARAY Sportif A.Ş. aleyhine son 3-4 ay içerisinde. Kimler açtı bu davaları ve nedir ana talepleri, KAP linkleriyle birlikte bir özet geçelim:
DAVA 1 - Hakim Hulusi AKDERE’nin, kendi sahip olduğu GS Sportif Hisselerine dayanarak, yapılması planlanan ikinci bedelli SERMAYE ARTIRIMININ IPTALI ne ilişkin açtığı DAVA
DAVA 2 - Avukat Nejlan YILDIZ’ın kendi sahip olduğu GS Sportif Hisselerine dayanarak, yapılması planlanan ikinci bedelli SERMAYE ARTIRIMININ IPTALI ne ilişkin açtığı DAVA
DAVA 3 - 13 farklı yatırımcının birleşerek kendi sahip oldukları GS Sportif Hisselerine dayanarak, yapılması planlanan ikinci bedelli SERMAYE ARTIRIMININ IPTALI ne ilişkin açtığı DAVA
DAVA 4 - EGEMEN OZBEYin actigi, Şirketin 8 ayrı Yönetim Kurulu Kararının, Stad Hasılat paylaşım sözleşmesi, koltuk devri, pazarlama gelir devri sözleşmeleri ve birleşme ile ortadan kalkan Futbol A.Ş.'nin tüm karar ve işlemlerinin iptali ve Türk Telekom Arena Stadyumu gişe gelirleri ile izletme ve pazarlama hak sahipliğinin hüküm altına alınması DAVASI
DAVA 5 – Serhan KARAARSLAN ve Ebubekir OZSOY’un açtığı Stad Hasılat paylaşım sözleşmesi, koltuk devri, pazarlama gelir devri sözleşmeleri, Kulüpten 15 yıllığına bilet satın alınması kararlarının iptali, Yönetim Kurulu ve denetim kurulu kararlarının ibrası kararlarının iptali DAVASI
DAVA 6- 13 yatırımcının birleşerek açtığı Stad Hasılat paylaşım sözleşmesi, koltuk devri, pazarlama gelir devri sözleşmeleri, Kulüpten 15 yıllığına bilet satın alınması kararlarının iptali, Yönetim Kurulu ve denetim kurulu kararlarının ibrası kararlarının iptali DAVASI
DAVA 7 – Mahmut YILDIRIM’ın, sahip olduğu GS Sportif Hisselerine dayanarak, yapılması planlanan ikinci bedelli SERMAYE ARTIRIMININ IPTALI ne ilişkin açtığı DAVA
Bu davaların ardı arkasının kesileceği görünmüyor. Ama konuya aşina birkaç yüz insan dışında detaylara hakim kimse yok, Bu nedenle yazımızda amacımız, hukuk dilinden arındırarak, Davacıların ne istediğini ve Galatasaray’ın bu operasyonlarla ne yaptığını anlatmak olacak.
SERMAYE ARTIRIMI NEDEN DURDURULMALI?
Galatasaray Spor Kulübünun hakim ortak olduğu Galatasaray Sportıf A.Ş., Mayıs'ta % 400 bedelli sermaye artırımına gitti. Yani her hisse sahibine sahip olduğu hisselerin 4 katı kadar hisse verildi.
Bu, halka açık şirketlerin krediye başvurmadan, mevcut ortaklarından yeni sermaye katkısı alması anlamına gelir ve normal bir yöntemdir. Hisseler, nominal bedel üzerinden ( yani 1 hisse = 1 TL ) satılır mevcut ortaklara.
Galatasaray’ın sermaye artırımı da mevcut 2.788.084,38 TL sermayesinin % 400 artırılarak, 13.940.421,90 TL ye çıkarılması anlamına geliyordu. Buraya kadar biraz yüksek oranda ama normal bir uygulama. Her Galatasaray yatırımcısı, 1 hissesine karşılık 4 TL verecek ve 4 yeni hisse alacaktı. Şirketine sermaye koyacak, zor durumdan kurtaracak, Şirket de borç ödeyecek hatta Galatasaray Kulübüne destek olacaktı.
Ama Galatasaray, bu sermaye artırımında kantarın topuzunu kaçırdı. Her hissenin 25 katı rüçhan hakkı kullanılarak satışına karar verdi. Bu, ortakların alacakları her yeni hisse için 25 TL ödemeleri anlamına geliyor. Ciddi rakam.
Bir örnekle anlatalım. 1 lot ( yani 1.000 adet ) hisse sahibi bir yatırımcı olduğunuzu düşünün. % 400 yeni bedelli sermaye artırımı için 4.000 TL verip yükümlülüğünüzden kurtulacakken, 25 kat rüçhan hakkı dendiğinde 4.000 X 25 = 100.000 TL yatırmak zorunda kalıyorsunuz. Zaten hisselerin piyasa değerlerinin bile 40 TL de gezdiği bir piyasada toplam yatırımınız 40.000 TL iken, 100.000 TL yeni sermaye artırımı yapmak bir çok küçük yatırımcıya ağır geldi. Bir çok küçük yatırımcı arabasını sattı, evini ipotek etti, kredi aldı zar zor sermaye artırımına katıldı. Büyükçe bir bölümü de katılamadı sermaye artırımına ve şirketteki hisse oranlarının erimesini izledi.
Ortakların yatırdıkları 11.152.337,52 TL sermayeye eklendi, kullanılmayan rüçhan hakları karşılığı hisseler de Borsa da piyasa değeri üzerinden satılarak Şirkete gelir sağlandı. 25 kat rüçhan hakkı kullanımından gelen ekstra 267.656.100 TL de şirkete gelir kaydedildi. ( Bu para nereye kullanıldı sormayın, o diğer davaların konusu olduğundan orada anlatacağız )
Bu para yetmedi. Galatasaray, Eylul 2012 de (henüz onaylanmayan) % 300 lük yeni bir bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Yani Sermaye 13.940.421,90 TL den 55.761.687,60 TL ‘ ye artıracaktı.
Tabii ki bu sermaye artırımında da öncekinden edindikleri tecrübeyle para tatlı geldi ve 10 kat rüçhan hakki zorunlu tutuldu. Yani ilk artırım sonunda örneğimizdeki küçük yatırımcının 1.000 den 5.000 e cikan hisse sayısı 15.000 adet daha artarak 20.000 e ulaşacak, bunu karşılığında da 150.000 TL daha ödeyecekti.
Yani Mayıs 2012 de elinde 1.000 adet hisse bulunan küçük yatırımcı, Haziran 2012 de 100.000 TL Eylül 2012 ‘de de 150.000 TL olmak üzere 3 – 4 ay içerisinde 250.000 TL (Eski parayla İkiyüzelli Milyar Lira ) yatırmak zorunda kalacaktı. Ne için: O günkü piyasa değeri hepi topu 50.000 TL olan hisse için.. Rakama bak…
Çok basit bir örnekle elinizde 80.000 TL lik bir araba var, sorun çıkarıyor, servise gittiniz Mayıs’ta 100.000 TL masraf çıkardı…! Hadi kıyamadınız iyi olacak artık sorun çıkmaz dediniz, Eylul’de 150.000 TL daha gerekecek dediler. Kim katılır bu sermaye artırımına: Ve neden katılır? Satarsın elindeki arabayı, gider 250.000 TL ye çekersin bir sıfır Mercedes keyfine bakarsın.
Yatırımcılar da bunu yaptı: Sermaye artırım kokusu duyulur duyulmaz satış dalgası geldi, 80.000 TL lik 1.000 adet hisse bugün 40.000 TL ediyor bu satış fazlası yüzünden, alan yok satan çok …
Dünyada örnekleri çok, hatta uzağa gitmeye bile gerek yok, Türjiye’de UZAN’ların Çukurova – Kepez’de yabancı yatırımcıya yapmak istedikleri bu değil miydi? Petrol Ofisi’nde DOĞAN Grubu küçük yatırımcının elindeki hisseleri em yüksek fiyattan geri almak zorunda kalmamış mıydı? Amaç, büyük sermayenin küçük yatırımcıyı dövmesi, elindeki avucundakini toplaması kendisi de yan gelip yatması mıdır?
İlk sermaye artırımında elinde eteğinde yastık altında bankada ne varsa Galatasaray için sermaye artırımına katılan küçük yatırımcı, akıllandı ve artık ellerinde hiçbir şey kalmadığından bu ikinci sermaye artırımını engellemek için Hukuka başvurdu.
SPK ya Maliye’ye gitti. Cumhurbaşkanına Başbakana Bakanlara yazdı. Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Vedat Akgiray’ın görevden alınma sebeplerinden biri de budur
Başta belirttiğimiz GALATASARAY aleyhine açılan ilk grup davaların özü budur. Küçük yatırımcıların sermaye piyasasından uzaklaşması, elindeki hisseleri yok pahasına satması, büyük yatırımcıların hisse oranlarının artmasına yol açan HAKSIZ HUKUKSUZ USULSÜZ VE İNSAFSIZ SERMAYE ARTIRIMININ DURDURULMASIDIR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder